Wat is carnaval en wie zijn de Toet’nbloazers?
Wat is Carnaval? Voor de insiders is dit ongetwijfeld bekend, maar ben jij geïnteresseerd in carnaval en op deze site uitgekomen? Dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag. Misschien wil je zelfs wel lid worden of helpen binnen één van onze gezellige commissies óf bij het bouwen aan de praalwagen. We nemen je graag even mee in de wereld van Carnaval.
Prins Carnaval
Laten we beginnen bij de hoogheden. Onze vereniging kiest jaarlijks nieuwe hoogheden, bestaande uit de Prins en Adjudant. Omdat de Toet’nbloazers de oudste vereniging van Borne is, is onze Prins tevens de Stadsprins van Borne.
De Prins wordt gekozen door de aanzoekcommissie. Vervolgens kiest hij samen met de aanzoekcommissie zijn Adjudant. Vaak is dit familie of een goede vriend. Samen mogen ze als hoogheden (ook wel Prinsenpaar) een carnavalsjaar regeren over de vereniging en haar narren (leden). Je herkent een Prinsenpaar aan hun versierselen, te weten hun steek (hoofddeksel) met veren, de scepter, hun eigen onderscheiding en hun kleding.
De Stadsprins en zijn gekozen Adjudant worden op feestelijke wijze bekend gemaakt tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde opkomstavond rond de 11e van de 11e. Hierbij zijn niet alleen de leden van de vereniging aanwezig, maar ook andere verenigingen, geïnteresseerden en genodigden. Tijdens deze avond maken de hoogheden hun proclamatie bekend. Een proclamatie bestaat uit 11 ludieke, maar ook maatschappelijke punten waar het Prinsenpaar zich hard voor gaat maken tijdens hun carnavalsjaar. Deze proclamatie vormt ook de basis voor het aftreden aan het einde van het carnavalsjaar. Op basis van de behaalde resultaten wordt gekeken welk(e) punt(en) niet zijn behaald en wat er beter had gekund. Als ‘straf’ moet het Prinsenpaar voor elk slecht of niet behaald punt een deel van de versierselen inleveren.
Het Prinsenpaar wordt tijdens hun carnavalsjaar bijgestaan door de Raad van 11. De Raad van 11 bestaat uit 11 heren (en een paar op reserve) die de Stadsprins en Adjudant vergezellen, assisteren en begeleiden tijdens hun prinsenjaar. Zo helpen ze o.a. bij de uitvoering van de punten uit de Proclamatie.
Tijdens een prinsenjaar worden verschillende bezoeken afgelegd aan andere verenigingen in Borne en omstreken. Wanneer een Prinsenpaar op bezoek gaat bij een andere vereniging worden zij feestelijk binnengehaald. Dit wordt ook wel binnentrekken genoemd en gebeurt vaak in de vorm van een polonaise. In de polonaise gaat de blaaskapel voorop, met daar achter het gevolg van het Prinsenpaar, bestaande uit de dansmarietjes (daarover later meer), de Raad van 11 en als laatste de hoogheden zelf.
De Jongeren
Om de vereniging ook aantrekkelijk te maken voor een jongere generatie is jaren geleden besloten om naast een Prinsenpaar ook een Jonkheer en Jonkvrouw op te laten komen. Dit zijn 2 jongeren hoogheden in de leeftijd van 18-25 met daarnaast een jongerenraad van 11. Hiermee is een mooie aansluiting met de doelgroep van 16-35 jaar.
Beide hoogheden koppels worden door onafhankelijke aanzoekcommissies gekozen. Uiteraard hebben deze commissies onderling veel overleg. Voor de allerkleinste doelgroep in onze vereniging laten we een Jeugdprins en Jeugdprinses opkomen in de leeftijd van 6-12 jaar. Deze Jeugdhoogheden worden gekozen door het Prinsenpaar en zijn vaak kinderen van of nauw betrokkenen van de Prins en Adjudant.
Dansmarietjes
Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het Prinsenpaar een gevolg, dat naast de Raad van 11 bestaat uit de dansmarietjes. De Toet’nbloazers hebben maar liefst twee groepen dansmarietjes.
De jongste groep, de Mini Marietjes, is voor de leeftijd 6 tot en met 12. De grote Dansmarietjes bestaat uit meiden tot een jaar of 20. Deze groepen oefenen het hele jaar door en laten hun dansen zien tijdens het opkomstweekend, het gala weekend (waarover later meer) en tijdens bezoeken bij andere verenigingen. De dansmarietjes van onze vereniging doen zelfs op hoog niveau mee aan een concours speciaal voor Dansmarietjes. Tijdens dit concours is ook een groot deel van de vereniging aanwezig voor support. Natuurlijk gaat dit gepaard met een groot feest. Zoals een Prins zijn eigen kleding heeft, hebben ook de dansmarietjes speciale kleding, kijk maar eens bij de foto’s.
Verschillende feesten
Tijdens een carnavalsjaar organiseren we als vereniging een aantal feesten en gaan we regelmatig op bezoek bij feesten van andere verenigingen. Zelf organiseren we tijdens het eerste volle weekend van januari op 2 avonden ons Gala. Tijdens dit gala, dat plaatsvindt in de grote zaal van het Kulturhus, treden leden van onze vereniging op met diverse zelf bedachte stukjes. De optredens bestaan o.a. uit cabaret, parodieën, een buut, zang, dans en playback-acts. Dit gala wordt niet alleen voor de leden georganiseerd, maar ook voor andere belangstellende en bevriende verenigingen. Leden en genodigden hebben gratis toegang, andere geïnteresseerden kunnen tegen een kleine bijdrage een kaartje reserveren bij de organisatie, de Galacommissie. De dresscode is geen gala, maar wel netjes.
Een paar weken later is het tijd voor ‘de Poppenkastmiddag!’. Dit is het feest van de Jonkheer en Jonkvrouw. De naam is puur carnavalesk, er is namelijk geen echte poppenkast. Het is gewoon een grote, gezellige poppenkast. Tijdens deze middag komen vaak een 20-tal bevriende verenigingen op bezoek. Deze verenigingen worden met veel bombarie naar binnen getrokken en op het podium welkom geheten door de Jonkheer en Jonkvrouw. Elke vereniging neemt een attentie mee voor de Jongeren hoogheden en krijgen op hun beurt een aandenken van Jonkheer en Jonkvrouw. Vervolgens wordt er samen feest gevierd tot in de late uurtjes.
Dit zijn enkele feesten in de periode voordat ‘de Carnaval’ losbarst. In de agenda op onze website vind je een overzicht van alle feesten.
Hét carnavalsweekend
En dan is het zover, hét carnavalsweekend! Omdat we zo van feestjes houden, beginnen we 2 dagen eerder op donderdag en gaan we 2 dagen langer door, tot en met dinsdag. Op donderdag vindt de wagenpresentatie van de praalwagen plaats. Na een jaar lang van bouwen, plakken en schilderen wordt deze symbolisch aangeboden aan de Stadsprins en Adjudant. Op vrijdag is de officiële opening van het carnavalsweekend. Nadat het Stadsprinsenpaar in het gemeentehuis de stadssleutel van Borne officieel in ontvangst heeft genomen uit handen van de burgemeester volgt de opening van onze eigen residentie.
Op zaterdag is het tijd voor De Grote Bornse Carnavalsoptocht en ’s avonds volgt een rondgang met de Stadsprins en Adjudant langs verschillende bevriende verenigingen in de eigen gemeente. Diezelfde avond vieren de jongeren onder leiding van de Jonkheer en Jonkvrouw groot feest in onze residentie.
Op zondag doen we mee met de optochten in Zenderen (Prinsenwagen) en Oldenzaal (Praalwagen met loopgroep) én hebben wij overdag in de eigen residentie een groot kindercarnavalsfeest. Als alle kinderen moe, maar voldaan naar huis zijn sluiten wij de zondag daar af met een groot feest.
Op maandag is het Rösenmontag. De hoogheden en raad van 11 gaan dan op bezoek bij de hoogheden in partnerstad Rheine, de jongeren gaan vaak op pad met de bus en voor overige carnavalsvierders is er bij Platenkamp het Rösenmontag Mittagbal.
Op dolle dinsdag leveren we de sleutel van de stad weer in bij het gemeentehuis. Deze dag is het hoogtepunt van het carnavalsweekend voor de meeste leden, dan gaan we namelijk dweilen. Dweilen is een rondgang met 2 volle bussen langs 4 verschillende cafés in de regio waar we bevriende verenigingen tegenkomen en nog een laatste keer feest vieren op deze laatste carnavalsdag. De route is een verrassing en wordt samengesteld door de Dweilcommissie. Alle officiële kleding mag deze middag in de kast blijven! Tijdens het dweilen dost iedereen, inclusief de hoogheden, zich in een carnavalesk pak naar eigen keuze. Geen officiële kleding en handelingen meer, maar een middag groot feest. Deze dag wordt traditiegetrouw afgesloten in de eigen residentie met een eerbetoon aan de eerste prins, een drankje en zoute haring.
De organisatie
Zo zijn we als vereniging dus behoorlijk actief. Maar dat gaat niet vanzelf. Om alles in goede banen te leiden hebben we een bestuur en een flink aantal commissies, waaronder de commissies die zorg dragen voor alle activiteiten en feesten gedurende het carnavalsjaar. Veel commissies die we hier al hebben genoemd zorgen voor de zichtbare zaken, zoals de feesten en wagenbouw. Daarnaast zijn er ook commissies die minstens zo belangrijk werk doen om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt en georganiseerd kan worden. Bijvoorbeeld de sponsorcommissie, die ervoor zorgt dat er naast alle contributies ook sponsorgelden binnen komen. Zij organiseren verschillende ludieke acties om sponsoren te verbinden met onze vereniging.
Naast alle commissies zijn er ook nog verschillende groepen actief binnen onze vereniging. Denk aan de ex Prinsen en ex Adjudanten voor oud hoogheden en de Damesgroep, voor de vrouwen van oud hoogheden en dames die zich enthousiast inzetten binnen de verschillende commissies. Ook deze groepen helpen vaak bij bijvoorbeeld sponsoracties, het schoonmaken van de hal en het rondbrengen van de carnavalskrant.
Optocht
De commissies die we graag nog even apart benoemen, zijn de wagenbouw- en kledingcommissie. Elk jaar doen we fanatiek mee aan verschillende carnavalsoptochten. Daarbij willen we natuurlijk prijzen winnen! Voor mooiste wagen, beste loopgroep of opvallendste Prinsenwagen. Daar gaat echter een hele organisatie aan vooraf. Elk jaar wordt er een nieuw thema bedacht, waaraan het ontwerp voor de wagen én de kleding voor de loopgroep gekoppeld worden. Dat is veel, maar heel leuk werk. De organisatie hiervoor ligt dus in handen van de wagenbouwcommissie en kledingcommissie.
Voor het bouwen aan de praalwagen en het maken van de pakken is ruimte nodig. In 2014 hebben we samen met 2 andere vereniging een grote hal gebouwd op het industrieterrein aan de Kleiweg. In deze hal wordt de praalwagen gebouwd door de wagenbouwcommissie van onze vereniging en wordt de Prinsenwagen gestald. De wagenbouwcommissie zorgt voor de organisatie en krijgt bij de bouw veel hulp van veel leden bij de verschillende werkzaamheden, met natuurlijk het gezamenlijk plakken met papier-maché en het schilderen.
In 2023 is in de hal een verdieping gerealiseerd voor de kledingcommissie. Hier wordt gewerkt aan de verschillende pakken, hoofddeksels en versieringen voor de loopgroep.
Bij de hal hebben we een kantine gerealiseerd, die zich ook prima leent voor een vergadering. Uiteraard is hier na het werken in de hal ook tijd en ruimte voor een gezamenlijk drankje aan de bar.
Gezocht; techneuten!
Voor de wagenbouw zijn we nog op zoek naar techneuten die verstand hebben van aandrijvingen (bewegende delen), besturingen (elektrische aandrijving van de aandrijvingen) en constructiewerk (frames) én creatieve lassers die vormen creëren van rondijzer. De details van de poppen worden gemaakt van tempex. Deze worden vervolgens beplakt met papier, waarna het geheel geschilderd kan worden. Voor deze werkzaamheden zijn ook altijd handjes nodig. Lijkt het je leuk om te helpen? Neem dan contact op via het contactformulier.
We hopen dat je nu een goed beeld hebt gekregen van wat carnaval is, hoe onze vereniging in elkaar steekt en wat wij allemaal doen. Het verhaal is zeker niet compleet, want over bijvoorbeeld het bestuur dat de hoofdlijnen uitzet is nog niets verteld. Kijk dus nog gezellig even rond op de website. Denk je; Dit is wat voor mij! Wil je bijvoorbeeld helpen bij één van de commissies, neem dan contact middels het contactformulier voor meer informatie of een rondleiding door onze hal.