TOET’NBLOAZERS

Toen enkele leden van de muziekvereniging St. Stephanus, nu het S.O.B., op 29 augustus 1966 de stoute schoenen aantrokken, bestond er in Borne nog geen carnaval. De leden van de muziekvereniging zaten te wachten op de instructeur, maar die liet verstek gaan. Toen dachten ze: “als het zo gaat dan kunnen wij beter een carnavalsvereniging oprichten”, aldus één van de leden van het eerste uur, de heer Henny Bosch. De muzikanten namen contact op met Bertus Baartman van hotel “de Ster” en die voelde wel iets voor het idee.

 

Eerst werd er wat lacherig over gedaan, maar al gauw werden de gesprekken serieuzer en namen de ideeën vaste vormen aan. De carnavalsvereniging werd op deze avond geboren als “Carnavalsvereniging De Toet’nbloazers”, uiteraard een verwijzing naar de muziekvereniging St. Stephanus.

 

Henny Bosch werd de eerste voorzitter en men toog aan het werk om het doel, een carnavalsfeestavond, op te zetten. Als startkapitaal werd begonnen met 200 gulden van de muziekvereniging. Het was een mooi bedrag, maar nog niet eens voldoende voor het bekostigen van de kleding van Prins en Adjudant. De capes voor de Raad van Elf besloten ze zelf maar te maken.

 

Wat dat betreft is er na 44 jaar nog niet zo heel veel veranderd, want een groot deel van de kosten wordt nog steeds door de leden zelf opgebracht. Veel had het destijds (we praten nog over 1966) nog niet om het lijf. De Bornenaren zagen het helemaal niet zitten en ze verklaarden de groep voor gek. Er was maar één carnavalsavond, waarin de eerste carnavalsprins van Borne, Hennie Leusink, gepresenteerd werd. Gelukkig zat het de nieuwbakken vereniging mee en konden ze zeker de eerste jaren steeds rekenen op een “volle bak”. Met Prinsen uit diverse plaatselijke club’s kunnen deze avonden zeker als succesvol worden benoemd.

 

De Toet’nbloazers bleken een gat in de markt te vullen, gezien de snelle groei die de vereniging doormaakte. De eerste jaren werden de galaavonden opgeluisterd door bekende vaderlandse artiesten. Zo amuseerde Rita Corita Carnavalsminded Borne op de allereerste gala-avond in 1967. Latere jaren stonden ook Conny Vink, Pierre Knoops en De Gebroeders Brouwer bij “De Ster” op de planken. Het inhuren van deze bekende artiesten werd op den duur te kostbaar. Daarom bouwden de Toet’nbloazers nadien de showavonden zoveel mogelijk op met eigen artiesten. Dit is goed gelukt, want dankzij de eigen leden zijn de gala-avonden bij De toet’nbloazers uitgegroeid tot geweldige showavonden. Nog steeds, en we spreken nu 44 jaar later, vormt deze grote groep leden een hechte groep, die het carnaval in Borne en met name bij carnavalsvereniging De Toet’nbloazers, tot een prachtig feest weten te maken.